TI EINAI TO LSVT LOUD;
To LSVT LOUD είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ομιλίας για ασθενείς με Parkinson αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις. Ονομάστηκε έτσι από την Lee Silverman μία γυναίκα με νόσο Parkinson και αναπτύχθηκε από τη Δρ Lorraine Raming. Το LSVT LOUD έχει μελετηθεί επιστημονικά για περισσότερο από 25 χρόνια. Αυτή η έρευνα ξεκίνησε το 1987 όταν η Lee Silverman και η οικογένεια της συναντήθηκε με τη Δρ Lorraine Raming.Η επιθυμία της οικογένειας ήταν να μπορέσουν να ακούσουν και να καταλάβουν την ασθενή. Αυτή η επιθυμία οδήγησε τη Δρ Lorraine Raming στο να μπορέσει να αναπτύξει μια αποτελεσματική θεραπεία και να τεκμηριώσει επιστημονικά την αποτελεσματικότητα της στην πραγματική ομιλία.
Σήμερα το LSVT LOUD θεωρείται παγκοσμίως ‘χρυσό πρότυπο’ για τη θεραπεία της ομιλίας σε ασθενείς με Parkinson. Το LSVT εκπαιδεύει τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τη φωνή τους σε μία πιο φυσιολογική ένταση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και σε κάθε κοινωνική τους συναναστροφή. Το κλειδί της θεραπείας είναι να μπορούν να αντιλαμβάνονται οι ίδιοι πόσο δυνατά ή σιγά ακούγονται στους άλλους και να αισθάνονται άνετα χρησιμοποιώντας μια δυνατότερη φωνή σε ένα κανονικό επίπεδο έντασης.

 

ΤΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ LSVT LOUD;
Το LSVT LOUD βελτιώνει την επικοινωνία, βοηθώντας τον ασθενή να μιλήσει με φωνή που είναι εύκολο για τον ακροατή να τον ακούσει και να τον καταλάβει. Η θεραπεία βασίζεται σε προσαρμοσμένες ασκήσεις που ενισχύουν το φωνητικό κουτί (λάρυγγας) και το σύστημα ομιλίας.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να ‘μιλάμε ΔΥΝΑΤΑ’. Ωστόσο δεν διδάσκει στον ασθενή να φωνάζει.

 

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ LSVT;
Παρόλο που η θεραπεία βοήθα ασθενείς σε όλα τα στάδια της νόσου Parkinson, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ασθενείς που βρίσκονταν στο μέτριο στάδιο της νόσου. Ξεκινώντας τη θεραπεία σε πρώιμο στάδιο, πριν παρατηρηθούν σημαντικά προβλήματα στη φωνή, την ομιλία και γενικότερα την επικοινωνία, τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος την θεραπεία. Το LSVT LOUD έχει την δυνατότητα να επιφέρει σημαντική βελτίωση ακόμα και σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες στην επικοινωνία.
Να αναφερθεί ακόμα ότι το LSVT LOUD βοήθησε επίσης ασθενείς με άτυπο παρκινσονισμό και πρόσφατα έδειξε να έχει αποτελέσματα και σε ασθενείς με προβλήματα ομιλίας μετά από ΑΕΕ ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αλλά και σε παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ LSVT LOUD ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Οι θεραπείες ομιλίας για ασθενείς με νόσο Parkinson επικεντρώνονται κυρίως στην άρθρωση και τον ρυθμό ομιλίας και η συχνότητα τους είναι μικρή (1-2 φορές την εβδομάδα).
Το LSVT LOUD υιοθετεί μία πολύ διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στην αύξηση της έντασης της φωνής σε φυσιολογικά επίπεδα με υψηλή συχνότητα θεραπειών και έντονη προσπάθεια.
Το LSVT LOUD βασίζεται σε 3 στρατηγικές ώστε να καταστήσει τη θεραπεία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Οι στρατηγικές αυτές βασίζονται στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και είναι οι εξής:
ΣΤΟΧΟΣ: Φωνητική ένταση
ΤΡΟΠΟΣ: Εντατική δοσολογία και υψηλή προσπάθεια
ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ: Γενίκευση, αισθητηριακή ανατροφοδότηση, ώστε οι ασθενείς να αναγνωρίζουν τις νέες πιο δυνατές φωνές τους μέσα στσ φυσιολογικά όρια.
Εκτός από αυτές τις βασικές στρατηγικές, το LSVT LOUD διατηρεί τους ασθενείς σε εγρήγορση όχι μόνο μέσα από την εντατική θεραπεία αλλά και με την καθημερινή εργασία στο σπίτι. Τέλος το LSVT LOUD εξατομικεύει τις ασκήσεις της θεραπείας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τους προσωπικούς στόχους για επικοινωνία του κάθε θεραπευόμενου.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ LSVT LOUD;
Το πρόγραμμα θεραπείας είναι:
• 4 συνεχόμενες συνεδρίες την εβδομάδα
• 4 εβδομάδες
• καθημερινές ασκήσεις στο σπίτι που πραγματοποιούνται από τον ασθενή μόνο του ή με τη βοήθεια του οικείου περιβάλλοντος.
Ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως το LSVT LOUD είναι ένα δια βίου ταξίδι γι αυτό απαιτείται η επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον κλινικό θεραπευτή.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικά videos, μπορείτε να επισκεφτείτε το σύνδεσμο www.lsvtglobal.com

 

ΒΑΝΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ